Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ, σχεδίασε την πλατεία Αριστοτέλους το 1917, αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα σχέδια του Εμπράρ, η πλατεία -που θα ονομαζόταν Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου- θα είχε ένα μεγάλο άγαλμα του Αλέξανδρου στο κέντρο της και θα κατέληγε βόρεια στην Εγνατία, όπου θα χτιζόταν ένα επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο.
Προεπισκόπηση
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
SOSτε... την Χαλκιδική από την καταστροφή στις Σκουριές...
............................................... Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  Ο Γιατρός Α.Δημητριάδης με την σύζυγό του Μαρία Μπακιρτζή - Δημητριάδου Δεύτερος απο δεξιά στην πρώτη σειρά ο Αλέξανδρος Λουκά Δημητριάδης 1922-23 στην Μικρά Ασία γιατρός στο Γαλλικό Νοσοκαμείο που έκανε δύσκολες επεμβάσεις στους τραυματίες στρατιώτες 



Ο διακεκριμένος αυτός Γιατρός που αγάπησε και υπηρέτησε πιστά την Ιατρική, επιθυμούσε να κάνει έρευνα από το 1915 και ιδιαίτερα για την Ελονοσία που μάστιζε την Ελλάδα κυρίως έως το 1950. Στα βραβεία Nobel που δόθηκαν για το 2015 ανήγγειλαν ότι πήρε το βραβείο Nobel μια γυναίκα που βρήκε το φάρμακο για την Ελονοσία. 
Ο Γιατρός Αλέξανδρος Δημητριάδης δυστυχώς δεν είχε την χαρά να τιμηθεί γιατί ήταν τα χρόνια δύσκολα και παρόλο ότι έκανε πλήρη θεραπεία της Ελονοσίας με το φάρμακο που το είχε ονομάσει Δημητριαδίνη. Στο θάνατό του αναφέρθηκε στον επικήδειό του από τον απεσταλμένο του Υπουργείου Υγείας ότι χάρις στο φάρμακο Δημητριαδίνη που είχε ανακαλύψει ο ίδιος σώθηκαν πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών. Κατά την διάρκεια της κατοχής της Ελλάδος από τους Γερμανούς (όπως ομολόγησαν και εκμυστηρεύθηκαν ) δυο πράγματα φοβόταν ιδιαίτερα, το Ρωσικό Μέτωπο και την Ελονοσία της Μακεδονίας. 
Έτσι ζήτησαν την βοήθεια του Γιατρού Αλέξανδρου Δημητριάδη δηλαδη να τους εξηγήσει πως γίνεται η θεραπεία αυτή. Επι τρεις ημέρες τον επισκέπτονταν για κάθε λεπτομέρεια, τον ευχαρίστησαν και τον ονόμασαν Δρ.Ιατρός Αλέξανδρος Δημητριάδης. 
Στο μέγαρο Γιατρού Α. Δημητριάδη στην Τσιμισκή επισκέπτονταν για καιρό άνθρωποι που όταν ήταν παιδιά θεραπεύτηκαν τελείως από την Ελονοσία και σώθηκαν από βέβαιο θάνατο φέρνοντας μαζί καταρχήν τα παιδιά τους και κατόπιν τα εγγόνια τους λέγοντας τους ότι δεν θα είχαν πατέρα και παππού. (Τάκης Μπαλασάς ήταν τότε 9 ετών, Πασχάλης Παπαδόπουλος, ήταν τότε 12 ετών και άλλοι πολλοί διαφόρων ηλικιών. 
Στην Ελλάδα στον μικρό αυτόν τόπο που βγάζει ταλαντούχους ανθρώπους και εξαίρετους επιστήμονες δύσκολα αναγνωρίζονταν η προσφορά τους γιατί δεν υπήρχαν τα μέσα να διαδώσουν τα επιτεύγματα τους. 

Μάγδα Μυστικού 
magdamystik@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου