Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ, σχεδίασε την πλατεία Αριστοτέλους το 1917, αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα σχέδια του Εμπράρ, η πλατεία -που θα ονομαζόταν Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου- θα είχε ένα μεγάλο άγαλμα του Αλέξανδρου στο κέντρο της και θα κατέληγε βόρεια στην Εγνατία, όπου θα χτιζόταν ένα επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο.
Προεπισκόπηση
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
SOSτε... την Χαλκιδική από την καταστροφή στις Σκουριές...
............................................... Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Έτος Αριστοτέλη το 2016 από την UNESCO

Συνέντευξη Τύπου από τον υφυπ. Παιδείας, Θ. Πελεγρίνη και την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO για την παρουσίαση δράσεων για το «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη»
 | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Φέτος συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, με την UNESCO να κηρύσσει το 2016 ως «έτος Αριστοτέλη». Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε την οργάνωση μίας σειράς εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
♦ 19 - 20 Μαρτίου: «Αριστοτέλης: Λόγος περί παθών – από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Βρετανικό Συμβούλιο)             
♦ 2 Ιουλίου: Εκθεση από τη Σχολή Καλών Τεχνών (Στάγειρα)
♦ 9 Ιουλίου: «Αριστοτέλης, ο δημιουργός της Βιολογίας- μία άλλη πτυχή του  Έργου του» (Μυτιλήνη – Γραφείο UNESCO, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
♦ 10-17 Ιουλίου: Παγκόσμιο συνέδριο  «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη» (Αθήνα, Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, Φιλοσοφική Εταιρεία της Κύπρου)
♦ 11-14 Ιουλίου: Η συμβολή του Αριστοτέλη στην ζωομουσικολογία (Αθήνα – Τμήμα Μουσικών σπουδών ΕΚΠΑ)
♦ 14-17 Σεπτεμβρίου: Αριστοτέλειος λόγος στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum (Αθήνα, New York Times)
♦ 13 Οκτωβρίου : Ο Αριστοτέλης στα ελληνικά (Αθήνα, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
♦ Τέλη Οκτωβρίου: Η πρόσληψη του Αριστοτέλη στη βυζαντινή γραμματεία (Αθήνα, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου - Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Νίκος Σβορώνος»)
♦ 18 Νοεμβρίου:  (Παρίσι, UNESCO Παγκόσμια Ημέρα της Φιλοσοφίας) Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, «Ο Αριστοτέλης στη σύγχρονη διανόηση»
♦ Ο Αριστοτέλης στο Λύκειο – παρελθόν, παρόν και μέλλον (στρογγυλή τράπεζα με την συμμετοχή των Γιάννη Καζάζη, Τζίνας Παπαλεξίου, Michael Erler, Stephen Halliwel, Franco Montanari)
♦ Θ. Πελεγρίνης, Αριστοτέλης (θεατρική παράσταση) σε σκηνοθεσία Ν. Παροίκου και παραγωγή  Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. Δήμου Αθηναίων
♦ 16 Δεκεμβρίου: Μαθητικό φεστιβάλ για τον Αριστοτέλη (Αθήνα, Σχολεία ASPnet Greece UNESCO)
♦ 14 - 17 Ιανουαρίου: Συνέδριο « Ο Αριστοτέλης σήμερα» (Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας)
_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου